Met de komst van de nieuwste versie van NL3D heeft de Geologische Dienst Nederland besloten om NL3D voortaan via DINOloket beschikbaar te stellen. Op die manier heeft NL3D een goede plek tussen alle andere modellen van de ondergrond. NL3D is een lage-resolutievariant van GeoTOP en bestrijkt de ondiepe ondergrond van het hele vaste land van Nederland. Het model biedt daarmee interessante mogelijkheden.
NL3D is een driedimensionaal model van de ondiepe ondergrond van Nederland. Het model geeft informatie over laagopbouw en grondsoort (bijvoorbeeld klei, zand, veen). De ondergrond is daarbij onderverdeeld voxels (volumecellen) van 250 x 250 x 1 meter. Elke voxel bevat meerdere eigenschappen die informatie geven over de stratigrafie (laagopbouw) en lithoklasse (grondsoort, bijvoorbeeld zand, klei of veen) en aantal eigenschappen die samen een maat van modelonzekerheid vormen. De nieuwste versie van het landsdekkende ondergrondmodel Nederland 3D (NL3D v2.0) vervangt de voorgaande versie v1.1 (2013).
Beschikbaarheid op DINOloket
In de kaartviewer van DINOloket is een set 2D-rasterkaarten van NL3D beschikbaar. Daarmee kan de ondergrond van Nederland tot maximaal 15 meter onder maaiveld bekeken worden. Het model kan ook worden gedownload om te gebruiken in een eigen GIS-applicatie.
Verschil met de vorige versie
In de nieuwe versie van NL3D is het model volledig opnieuw opgebouwd, met als belangrijkste veranderingen:
- Het lagenmodel is gebaseerd op de meest recente versie van DGM, namelijk DGM v2.2 (2014).
Sinds 2013 zijn meer boorgegevens beschikbaar gekomen: van 500.000 naar 640.000. Al deze gegevens zijn verwerkt in NL3D. - De voxelmodellering maakt gebruik van de nieuwste in GeoTOP ontwikkelde technieken (conform Stafleu et al., 2022).
- De voxelmodellering in de nieuwe versie van NL3D houdt rekening met breuken.
- Voor een aantal geologische eenheden wordt in de nieuwe versie van NL3D rekening gehouden met de structurele helling van de eenheid (conform Stafleu et al., 2020).
- De maat van onzekerheid ‘kans op meest waarschijnlijke lithoklasse’ is in de nieuwe versie van NL3D conform het model GeoTOP vervangen door ‘modelonzekerheid van lithoklasse’ (ook bekend als ‘informatie-entropie’).
Verschil met GeoTOP
NL3D lijkt veel op GeoTOP, maar heeft een lagere resolutie. In GeoTOP is gebruikgemaakt van meer geologische sturing en geavanceerdere interpretatie van boringen. Ook worden in GeoTOP meer lagen onderscheiden. Er is dus in GeoTOP meer detail zichtbaar. NL3D is daarom vooral geschikt voor toepassingen waarbij een volledig landsdekkend beeld nodig is, of bij toepassingen in gebieden waar GeoTOP nog niet beschikbaar is.
Meer weten?
Het Totstandkomingsrapport (PDF – 4,4 MB) geeft een gedetailleerde beschrijving van het geologisch ondergrondmodel NL3D: het beschrijft wat het model is, op welke gegevens het is gebaseerd en hoe het gemaakt is. Het rapport bevat tevens een korte geologische beschrijving van het model. Verder staat meer informatie over NL3D op de toelichtende pagina van DINOloket.