Wat je vraag over de ondergrond ook is: DINOloket helpt je graag op weg. Ons portaal biedt een schat aan informatie met veel gegevens en ondergrondmodellen. Ook hebben we als makers van DINOloket, de Geologische Dienst Nederland, veel kennis en expertise van de ondergrond in huis.
Ben je niet inhoudelijk expert en zoek je bepaalde ondergrondinformatie, dan hebben we een aantal tips.
Wil je bijvoorbeeld meer weten over de ondergrond van je huis of tuin omdat je een onttrekkingsput wilt maken of bodemenergiesysteem wilt aanleggen.
Check allereerst bij je gemeente/provincie (bodemenergie) of waterschap (put aanleggen) onder welke voorwaarden het toegestaan is om grondwater te onttrekken. Per gemeente/provincie en waterschap gelden specifieke regels over wat de mogelijkheden zijn. De redenen waarom iets wel of niet mag kan dus verschillen per regio of zelfs per locatie. Zorg er vervolgens dat je in zee gaat met een erkend boorbedrijf uit de regio om de boring uit te voeren. Zijn kennen de ondergrond en voeren hun werkzaamheden uit volgens de geldende normen en richtlijnen en weten ook aan welke voorwaarden de constructie moet voldoen.
De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft informatie over de opbouw van de ondergrond, zoals hier op DINOloket. Zo kun je bij ondergrondgegevens alle informatie over bodemopbouw en grondwaterkwaliteit ophalen. Hiermee kun je je een beeld vormen van de ondergrond ter plaatse. Praktische informatie voor het gebruik van DINOloket vind je bij Help. Verder kun je op onze site Grondwatertools bij ‘Grondwaterkwaliteit-in-beeld’ inzicht krijgen in de grondwaterkwaliteit. Het is verder belangrijk om te realiseren dat onze ondergrondmodellen een regionaal karakter hebben. Het geeft een indicatie (kans) op wat op een specifieke locatie de opbouw van de ondergrond is. Meer daarover lees je op de toelichtende pagina’s van de ondergrondmodellen. Soms is lokale informatie bijvoorbeeld in de vorm van gegevens van een boring beschikbaar, dat geeft een verdere indicatie. Dus hoe de ondergrond onder je huis er bijvoorbeeld uitziet is daarmee niet exact te bepalen.
Het vraagt de nodige expertise om de gegevens en modellen op de juiste wijze toe te passen en te interpreteren. Je kunt daarvoor terecht bij een erkend adviesbureau dat gespecialiseerd is in jouw vraag. De Geologische Dienst Nederland doet vooral onderzoek en zorgt dat de gegevens van de ondergrond beschikbaar zijn.