Code
CKTXG
Status
Formeel (NAM & RGD 1980).
Lithological description
Groene, glauconiethoudende, kalkhoudende zandstenen met mergel inschakelingen.
Depositional setting
Binnen- tot buiten-neritisch marien milieu. De hoeveelheid glauconiet wijst op een lage afzettingssnelheid en veelvuldige omwerking van de sedimenten. Glauconiet wordt veelvuldig aangetroffen in zandsteen eenheden afgezet aan het eind van de transgressie in het Albien.
Definition of lower boundary
Langs de zuidelijke rand van het West-Nederlands Bekken bedekt het laagpakket vrijwel concordant de afzettingen van de Rijnland Groep.
Definition of upper boundary
Concordant bedekt door het Texel Mergelsteen Laagpakket.
Thickness indication
Over het algemeen minder dan 65 m, maar tot ongeveer 170 m in Q13 putten.
Geographical distribution
Zuidelijk randgebied van het West-Nederlands Bekken en zeer lokaal ook nabij Nijmegen aan de rand van het Centraal-Nederlands bekken en het Maasbommel Hoog (Gras, 1985).
Regional correlation
VK: -; DUI: -; BEL: -.
Age
vroeg of midden Cenomanien.
Holostratotype
Boring:
Diepte (dikte) langs boorgat:
1110 - 1127 m (17 m)
Origin of name
Vernoemd naar de Formatie van Texel.
Previous name(s)
Geen.
Reviewed by (date)
Mark Geluk, Geert-Jan Vis (June 2017).
References
Gras, R. 1995. Late Cretaceous sedimentation and tectonic inversion, southern Netherlands. Netherlands Journal of Geosciences 89, 203 - 237.
NAM & RGD 1980. Stratigraphic nomenclature of The Netherlands. Verhandelingen van het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap 32, 77 p.
Citeer als
TNO-GDN ([YEAR]). Texel Groenzand Laagpakket. In: Stratigrafische Nomenclator van Nederland, TNO – Geologische Dienst Nederland. Geraadpleegd op [DATE] op https://www.dinoloket.nl/stratigrafische-nomenclator/texel-groenzand-laagpakket.