35 kilometer aan boringen toegevoegd aan DINOloket

De Geologische Dienst Nederland heeft in opdracht van Rijkswaterstaat zo’n 35 kilometer aan historische boringen gedigitaliseerd en toegevoegd aan DINOloket. Het gaat om gegevens van 1.459 booronderzoeken uit de periode van 1900 tot nu die zijn omgezet in digitale data.

Het gaat om data van boringen tot zo’n 223 meter diepte die veelal zijn gedaan in de omgeving van de Zuiderzee, het Markermeer, de Afsluitdijk en de provincie Flevoland. Deze geologische data is afkomstig van Rijkswaterstaat en is nu digitaal beschikbaar voor iedereen via DINOloket. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor diverse doeleinden. 

Grote meerwaarde

"Van de gedigitaliseerde data wordt al dankbaar gebruikgemaakt", vertelt GDN-collega Ruud Mutsaers. "Later dit jaar maakt TNO mede op basis van de gedigitaliseerde data een GeoTOP-model van de provincie Flevoland. Dat gridmodel, met cellen van 100 bij 100 meter en een dikte van een halve meter, brengt de Nederlandse ondergrond in kaart. Het wordt ook in Basisregistratie Ondergrond opgenomen. De gegevens die we nu hebben gedigitaliseerd maken het model beter en betrouwbaarder. Bij de projectontwikkeling bij het IJmeer en de Markermeerdijken is dat van grote meerwaarde. Het is een mooi voorbeeld van hoe waardevol archiefgegevens kunnen zijn."

Kaart met overzicht locaties van geconverteerde data Overzicht locaties geconverteerde data